Čínské akcie pokračují v propadu, oslabily o víc než sedm procent

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Hongkong/Tokio 25. srpna (ČTK) - Čínské akcie pokračují v prudkém propadu a hlavní indexy dnes odepsaly více než sedm procent. Panický výprodej zesílil v okamžiku, kdy se hlavní index burzy v Šanghaji propadl pod psychologicky důležitou úroveň 3000 bodů. Klesají ale i burzy jinde v Asii, včetně Hongkongu a Tokia.

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, dnes klesl o 7,10 procenta na 3042,93 bodu. Přitom už v pondělí odepsal 8,8 procenta. Index šanghajské burzy Shanghai Composite klesl o 7,63 procenta na 2964,97 bodu; v pondělí ztratil 8,5 procenta, což byl nejvyšší pokles od února 2007.

Čínské akcie klesají od konce minulého týdne v reakci na nepříznivé údaje z tamní ekonomiky. V pondělí výprodej zesílil, neboť investory zklamalo, že Peking o víkendu neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu, a s novou podporou nepřišla vláda ani po pondělních ztrátách. Propad akcií v Číně vyvolal v pondělí pokles na trzích po celém světě.

Prudce klesly všechny sektory, včetně bank, které přitom ještě dopoledne vykazovaly mírné oživení.

Od počátku srpna již hlavní indexy čínských akcií ztratily téměř 20 procent a jsou na cestě vykázat nejhorší měsíční ztrátu za posledních šest let.

Šestou seanci za sebou dnes klesl také japonský akciový trh, i když během dne prošel značnými výkyvy a pohyboval se i v zisku. Index Nikkei 225 nakonec klesl o 3,96 procenta na 17.806,70 bodu, což je nejnižší závěr od 10. února.

Většině dalších akciových trhů v Asii se však podařilo vymanit z pondělních ztrát. Posílily akcie v Austrálii, Koreji, na Tchaj-wanu a zisky si připsal i hongkongský akciový index.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK