Těžařská skupina BHP Billiton má nejnižší zisk za 13 let

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Melbourne 25. srpna (ČTK) - Čistý zisk společnosti BHP Billiton, která je největší těžařskou skupinou na světě, v uplynulém fiskálním roce klesl o 86 procent na 1,9 miliardy USD (44,6 miliardy Kč). To je nejméně za 13 let. Důvodem je propad cen komodit a odpisy v divizi mědi a těžby plynu z břidlic. Firma také upozornila, že zpomalení růstu čínské ekonomiky způsobí další nestabilitu na komoditních trzích.

Za finanční rok do konce června se tržby snížily o 22 procent na 52 miliard USD. Očištěný zisk, který nezahrnuje oddělenou firmu South32, klesl o 51 procent na 6,4 miliardy USD a zaostal za očekáváním analytiků. Ti jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 7,73 miliardy USD.

Těžařské firmy jako je právě BHP jsou nyní pod zvýšeným tlakem, který pramení z toho, že ekonomické zpomalení z Číně snížilo poptávku po důležitých komoditách. To je například železná ruda a uhlí. BHP kvůli tomu oznámila snížení nákladů a kapitálových výdajů.

Firma navzdory prudkému poklesu zisku zopakovala, že nehodlá odstoupit od slibu zvyšování dividend. Aby získala peníze na dividendy, zrychlí snižování nákladů a kapitálové výdaje. Za celý rok firma zvýšila dividendu na 1,24 dolaru z dosavadních 1,21 USD na akcii. Roční dividendový výnos, což je poměr dividendy k ceně akcií na burze, přesahuje 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK