Kongresový úřad snížil odhad rozpočtového schodku USA

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. srpna (ČTK) - Rozpočtový schodek Spojených států by měl v letošním fiskálním roce klesnout na 426 miliard dolarů (deset bilionů Kč) z loňských 485 miliard dolarů, a dostat se tak na nejnižší úroveň od nástupu prezidenta Baracka Obamy do funkce. Uvedl to dnes Rozpočtový úřad Kongresu (CBO). Snížil tak svůj březnový odhad, podle kterého měl letošní deficit dosáhnout 486 miliard dolarů.

Nový výhled CBO je navíc příznivější než červencová prognóza Bílého domu, která schodek odhadovala na 455 miliard dolarů. CBO snížení odhadu letošního deficitu zdůvodnil silným růstem příjmů. Odhad schodku pro příští fiskální rok snížil o 41 miliard dolarů na 414 miliard dolarů.

Úřad nicméně varoval, že deficit se v budoucnosti začne znovu zvyšovat a v roce 2025 se vrátí nad bilion dolarů, pokud zákonodárci nepřijmou opatření, která by takovémuto vývoji zabránila.

Americké ministerstvo financí tento měsíc oznámilo, že za prvních deset měsíců letošního fiskálního roku hospodařila federální vláda se schodkem 465,5 miliardy dolarů. Deficit tak byl zhruba o jedno procento vyšší než ve stejném období předešlého roku. Fiskální rok v USA začíná 1. října a končí 30. září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK