Dolar posílil díky snížení úrokových sazeb v Číně

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes posílil zhruba o procento vůči koši ostatních předních měn a zotavil se ze sedmiměsíčních minim vůči euru a japonskému jenu. K růstu dolaru přispělo rozhodnutí čínské centrální banky snížit úrokové sazby.

Kolem 16:45 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 1,4 procenta na 1,1456 USD. Vůči japonskému jenu si dolar připisoval 1,1 procenta na 119,745 JPY, napsala agentura Reuters.

Čínská centrální banka dnes snížila základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu, zmírnila rovněž požadavky na minimální rezervy bank. Opatření mají podpořit růst domácí ekonomiky, jehož výrazné zpomalování tlačí dolů ceny čínských akcií.

\"Dnešní síla dolaru je přímým důsledkem kroků čínské centrální banky,\" uvedl analytik Douglas Borthwick ze společnosti Chapdelaine Foreign Exchange. Předpověděl však, že situace na devizovém trhu zůstane vrtkavá.

V pondělí dolar výrazně oslaboval, protože obavy ze zhoršujícího se stavu čínského hospodářství vyvolaly pochybnosti o tom, zda americká centrální banka (Fed) v letošním roce přikročí ke zvýšení úrokových sazeb. Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořil americkou ekonomiku. Zvýšení úroků by posílilo atraktivitu americké měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK