Americké akcie navzdory počátečnímu růstu opět oslabily

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes opět oslabily, a to navzdory výraznému růstu v úvodu obchodování. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, uzavřel s poklesem o 1,29 procenta na 15.666,44 bodu. V pondělí se kvůli obavám ohledně hospodářského vývoje v Číně propadl o 3,6 procenta, a zaznamenal tak nejvýraznější pokles za čtyři roky.

Širší index S&P 500 si dnes odepsal 1,35 procenta a uzavřel na 1867,61 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den se ztrátou 0,44 procenta na 4506,49 bodu.

Americké akcie dnes nejprve výrazně posilovaly. Investoři využívali předchozího poklesu cen k výhodným nákupům, náladu na trhu navíc podpořilo rozhodnutí čínské centrální banky snížit úrokové sazby. Hlavní akciové indexy tak stouply o téměř tři procenta, v závěru obchodování se však vývoj na trhu otočil.

Investory po celém světě nyní znepokojuje zpomalování hospodářského růstu v Číně, které tlačí dolů čínské akcie a které by mohlo mít negativní dopady na světovou ekonomiku.

Čínské akcie dnes pokračovaly v prudkém poklesu. Čínská centrální banka nicméně po skončení tamního obchodování snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a zmírnila rovněž požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Opatření mají podpořit růst druhé největší ekonomiky světa.

Rozhodnutí čínské centrální banky přispělo k výraznému oživení na evropských akciových trzích. Panevropský index FTSEurofirst 300 si dnes připsal 4,2 procenta a zaznamenal nejprudší jednodenní nárůst od roku 2011. V pondělí ztratil 5,4 procenta, což představovalo jeho nejprudší pokles za téměř sedm let.

Na devizovém trhu se dolar zotavil ze sedmiměsíčních minim vůči euru a japonskému jenu. \"Trhy reagovaly na uvolnění měnové politiky čínské centrální banky pozitivně,\" uvedl analytik Vassili Serebriakov ze společnosti BNP Paribas.

Jednotná evropská měna se v závěru obchodování v New Yorku prodávala za 1,1475 USD. Část dnešních ztrát tak sice smazala, oproti pondělí však nadále vykazovala pokles o 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK