Čínské akcie po propadu v uplynulých dnech začaly opět růst

26.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 26. srpna (ČTK) - Hlavní čínské indexy dnes po otevření burzy v Šanghaji začaly po citelných propadech v uplynulých dnech zvolna umazávat ztráty. Informovala o tom agentura Reuters. Růst následuje poté, co se čínská centrální banka v úterý rozhodla snížit úrokové sazby. Do uklidnění situace na burze se zapojila i čínská policie, která prošetřuje případy možného porušení obchodních pravidel či šíření nepodložených obchodních informací.

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, dnes posílil o 0,7 procenta na 3062,57 bodu. Pro srovnání, v pondělí index odepsal 8,8 procenta a výrazný pokles pokračoval i v úterý. Index šanghajské burzy Shanghai Composite po největším poklesu od roku 2007 si dnes připsal 0,5 procenta, nyní činí 2980,79 bodu, stále je však pod psychologicky důležitou hranicí 3000 bodů.

Čínské akcie od konce minulého týdne padaly v reakci na nepříznivé údaje z tamní ekonomiky. V pondělí výprodej zesílil, neboť investory zklamalo, že Peking o víkendu neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu, a s novou podporou nepřišla vláda ani po pondělních ztrátách. Pád pokračoval i v úterý, po skončení obchodování ale čínská centrální banka snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a zmírnila rovněž požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Opatření mají podpořit růst domácí ekonomiky, jehož výrazné zpomalování tlačí dolů ceny čínských akcií a vyvolává obavy po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK