Poskytovatelé servisu těžařům Schlumberger a Cameron se sloučí

26.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston/New York 26. srpna (ČTK) - Společnost Schlumberger, která je podle tržní hodnoty největším světovým poskytovatelem služeb v ropném průmyslu, převezme výrobce těžebních zařízení Cameron International. Firmy v tiskové zprávě uvedly, že hodnota transakce dosahuje 14,8 miliardy dolarů (351 miliard Kč). Vznikne tak jedna z největších firem na světě v tomto oboru.

Akcionáři Cameronu dostanou za každou svou akcii 14,44 USD v hotovosti a 0,716 akcie Schlumbergeru. Schlumberger tak za každou akcii Cameronu zaplatí dohromady 66,36 USD, což představuje prémii 56 procent oproti její úterní závěrečné ceně na burze. Transakce by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Firmy už na podzim 2012 spojily své podmořské aktivity. Vznikl tak společný podnik OneSubsea pro vrtné práce v hlubších vodách.

Loni v listopadu oznámili fúzi konkurenti Schlumbergeru, firmy Halliburton a Baker Hughes. Sloučená společnost by měla mít vyšší tržby než Schlumberger. Firmy ale ještě musejí získat souhlas od regulačních orgánů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK