První blok Temelína začal po odstávce dodávat do sítě elektřinu

26.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 26. srpna (ČTK) - První blok Jaderné elektrárny Temelín dnes začal po plánované odstávce dodávat do přenosové sítě elektrickou energii. V provozu jsou tak opět oba dva výrobní bloky. Plného výkonu by celá elektrárna měla dosáhnout v průběhu příštích tří dnů. ČTK to dnes řekl vedoucí útvaru komunikace elektrárny Petr Šuleř.

Oba bloky elektrárny by měly po dosažení plného výkonu dodávat rekordní množství elektřiny, letos totiž skončila jejich rozsáhlá modernizace spojená se zvýšením výkonu.

\"Původní výkon obou bloků jsme postupně zvýšili z původních zhruba 2000 megawatt na aktuálních 2156. Dá se to srovnat třeba s výstavbou uhelného bloku nebo opravdu velké vodní elektrárny. To vše bez větší spotřeby paliva,\" řekl ČTK ředitel elektrárny Bohdan Zronek.

I přesto ale vedení elektrárny kvůli prodloužení odstávky druhého bloku nepočítá s překonáním dosud nejvyšší roční výroby elektřiny z roku 2012, která dosáhla 15,3 miliardy kilowatthodin elektřiny. Letos Temelín zatím vyrobil 8,12 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Odstávka prvního bloku trvala plánovaných 47 dnů. Během ní zaměstnanci vyměnili čtvrtinu paliva, dokončili opatření vycházející z takzvaných stres testů po havárii v japonské Fukušimě a zkontrolovali řadu zařízení včetně jedné z chladicích věží. Dnes dopoledne jej operátoři připojili zpět do sítě.

Odstávka na druhém výrobním bloku byla letos komplikovaná. Začala 17. dubna, ale kvůli opravám v nejaderné části se nečekaně dlouho protáhla. Naposledy blok najel na plný výkon 19. srpna. To také způsobilo to, že oba bloky byly v létě odstaveny souběžně na neplánovaných 27 dnů.

Elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Je největším zdrojem výroby elektřiny v Česku. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliardy kWh elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK