Liberecká slévárna Ferex-ŽSO míří do konkurzu, výroba stojí

26.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec/Brno 26. srpna (ČTK) - Liberecká slévárna společnosti Ferex-ŽSO míří do konkurzu. Podnik má vážné finanční problémy, výroba stojí. Většina zaměstnanců podala výpověď. Na úřadu práce se jich v červnu a srpnu zaregistrovalo 92, sedm z nich už našlo nové zaměstnání, řekla dnes ČTK ředitelka Úřadu práce v Libereckém kraji Kateřina Sadílková. Dalších 55 zaměstnanců se podle ní přihlásilo na úřadu práce dnes s žádostí o vyplacení mzdových náhrad, protože je zaměstnavatel neplatí.

Ferex-ŽSO je od 9. července v insolvenčním řízení na návrh věřitele, firmy Moravia Factor. Domáhá se tak zaplacení údajného dluhu zhruba 1,8 milionu korun za kovový šrot, který do slévárny dodala. K insolvenčnímu řízení se před týdnem připojili i vlastníci podniku. Soud žádají o vyhlášení úpadku a prohlášení konkurzu. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. Liberecká slévárna má problémy už delší dobu, podle informací serveru iDnes zaměstnancům už od dubna nevyplácí mzdy.

Firma Ferex-ŽSO vznikla v roce 1992 privatizací libereckého závodu Železniční opravny a strojírny (ŽOS). Není to poprvé, co je v insolvenci. V minulosti už firma řešila problémy reorganizací a s věřiteli se jí podařilo vypořádat. Nový návrh věřitele řešil brněnský soud znovu v roce 2013, na začátku roku 2014 ho ale odmítl. Teď se Moravia Factor domáhá, aby soud prohlásil na Ferex konkurz. Soud zatím nerozhodl. Podle dokumentů v insolvenčním rejstříku dluží firma věřitelům 290 milionů korun, téměř 90 milionů dluží na sociálním a zdravotním pojištění, přes 39 milionů finančnímu úřadu a téměř pět milionů na mzdách.

Podle vyjádření jednatele firmy Ladislava Řezníčka v insolvenčním návrhu se sice firmě podařilo v roce 2013 dokončit reorganizaci a splatit závazky, nepodařilo se ale najít strategického partnera. Pak byla rozsáhle poškozena jedna z pecí, což omezilo výrobu. Do tavicí pece se navíc dostala se šrotem nevybuchlá munice a exploze stěnu pece protrhla. \"Tato havárie vedla k zastavení výroby, vyžádala si značné náklady na opravu, došlo k výpadku příjmů společnosti,\" uvádí v návrhu Řezníček. K tomu se podle něj přidal útlum odbytu a insolvenční návrh situaci jen zhoršil.

Firma má sídlo ve Znojmě, což podle krajského předsedy Asociace samostatných odborů Milana Šubrta komplikuje situaci zaměstnanců. \"Protože je Ferex v insolvenci žádají zaměstnanci úřad práce, aby jim doplatil dlužné mzdy a odstupné. My to tady s nimi dáme dohromady, předá se to do Znojma, tam to na úřadu práce vyřídí, převedou peníze na účty zaměstnanců a po zaměstnavateli to budou vymáhat v insolvenčním řízení,\" vysvětlil Šubrt, který zaměstnance při jednání s úřady zastupuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK