Fortuně i přes růst sázek výrazně klesl zisk, odhadují analytici

26.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Sázková společnost Fortuna Entertainment Group sice letos pokračuje v dvojciferném růstu přijatých sázek, na jejím zisku za první pololetí se to však neprojeví. Ten by se měl výrazně propadnout, odhadují analytici oslovení ČTK. Společnost zveřejní výsledky za loňský rok ve čtvrtek před zahájením obchodování na pražské burze.

Růst objemu přijatých sázek odhadují analytici v rozmezí 18 až 20 procent, což by činilo 394,2 až 399,7 milionu eur (10,7 až 10,8 miliardy korun). \"Trend postupného růstu objemu přijatých sázek by se neměl změnit ani během druhé čtvrtletí. Tahounem bude znovu segment online sázek, přičemž v rámci jednotlivých regionů by měl být největší růst zaznamenán na slovenském a polském trhu,\" uvedl analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

To jsou však podle analytiků jediné pozitivní zprávy. Kvůli výsledkům sportovních utkání v první polovině roku, které byly pro sázkové kanceláře nepříznivé, se podstatná část přijatých sázek následně vyplatila sázkařům na výhrách. Pokles marží přináší i přechod sázkařů k online sázení. Zřejmě také dál rostly provozní náklady firmy.

\"Za celé první pololetí by náklady měly být vyšší o devět procent. Rychlý růst nákladů v kombinaci s poklesem tržeb by podle naší projekce měly vést k propadu EBITDA o 36 procent na 9,6 milionu eur (260 milionů korun), což je více, než celoroční výhled společnosti. Čistý zisk pak očekáváme na úrovni 4,7 milionu eur (127 milionů korun), tedy meziročně o 48 procent méně,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Cyrrus odhaduje pokles čistého zisku o polovinu na 4,5 milionu eur (121,9 milionu korun), naopak BH Securities je s odhadovaným propadem o 26,9 procenta na 6,58 milionu eur (178,2 milionu korun) nejoptimističtější. \"Odhady hospodaření ztěžuje absence dostatečných informací ze společnosti, například konkrétní očekávané efekty kroků, které současné vedení uplatňuje,\" upozornil Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities.

Analytici čekají také na komentář nového vedení Fortuny a konkretizaci strategického plánu. \"Doposud každý kontakt nového managementu s investory skončil výrazným propadem akcií a vše nasvědčuje tomu, že prezentace výsledků za první polovinu roku nebude výjimkou. Pokud čísla dopadnou podle našich projekcí, očekáváme další pokles ze současných úrovní,\" uvedl Lávička.

Fortuna Entertainment Group je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. Působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. S akciemi firmy se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta. Loni Fortuna zvýšila čistý zisk o 2,3 procenta na 15,9 milionu eur (436,5 milionu korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK