Dolar opět posiluje, těží z růstu amerických akcií

26.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes opět posiluje, podporuje ho růst na akciových trzích ve Spojených státech. Euro naopak zasáhly výroky hlavního ekonoma Evropské centrální banky (ECB) Petera Praeta o možném posílení stimulačních opatření v eurozóně.

Kolem 17:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,7 procenta na 1,1427 USD. Posílení dolaru nezabránilo ani rostoucí očekávání, že americká centrální banka (Fed) kvůli nynějším výkyvům na finančních trzích pravděpodobně odloží zvyšování úrokových sazeb.

Šéf newyorské pobočky Fedu William Dudley dnes uvedl, že zvýšení sazeb na nejbližším zasedání banky, které se bude konat v září, mu nyní připadá méně vhodné než před několika týdny.

Dolar dnes podpořila zpráva o červencovém růstu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech. \"Tento nárůst zakázek je příznivým údajem o vývoji největší ekonomiky světa, po chaotickém začátku týdne na globálních finančních trzích však zřejmě nebude dostatečný k tomu, aby odradil Fed od pravděpodobného odkladu zvýšení úrokových sazeb,\" řekl analytik Dennis de Jong ze společnosti UFX.com.

Praet dnes uvedl, že zpomalování hospodářského růstu v Číně společně s poklesem komoditních trhů ohrožuje dosažení inflačního cíle ECB. Ta by podle něj v případě potřeby mohla posílit program kvantitativního uvolňování měnové politiky zahrnující rozsáhlé nákupy státních dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK