Čínské burzy oživují z 20procentní ztráty za poslední týden

27.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 27. srpna (ČTK) - Čínské akcie dnes po pěti dnech těžkých ztrát oživují. Investory povzbudil k obnoveným nákupům prudký nárůst amerických akcií na Wall Street a snaha o výhodné nákupy. Od minulého čtvrtka do středy čínské akciové indexy ztratily zhruba 20 procent a podle obchodníků zůstávají náchylné k dalším poklesům.

Ukazatel Shanghai Composite Index zahájil vzestupem o tři procenta a v polovině obchodování měl k dobru 1,6 procenta. Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, posílil o 2,1 procenta. Pondělní pád čínských akcií o více než osm procent vyvolal výprodeje na globálních trzích, které nyní mají největší obavy ze zpomalování čínské ekonomiky.

Čínské burzy podpořil středeční oživení amerických indexů o zhruba čtyři procenta. Náladu na Wall Street povzbudila vyjádření jednoho z předních činitelů americké centrální banky (Fed), který uvedl, že zvýšení úrokových sazeb se možná odloží.

Investoři na čínském trhu ale zůstávají opatrní, uvedla agentura Reuters. Především sledují, zda Peking dokáže zastavit útlum druhé největší ekonomiky světa.

Výrazně oživují rovněž ostatní asijské trhy. Index tokijské burzy Nikkei 225 získával před koncem obchodování více než dvě procenta, jihokorejská burza v Soulu si připisovala přes jedno procento a hongkongský index Hang Seng posílil o 2,5 procent. Rostly i burzy v Sydney, na Tchaj-wanu, v Singapuru a Thajsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK