Ceny ropy díky oživení globálních akcií výrazně rostou

27.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes díky oživení globálních akciových trhů výrazně rostou a na předešlý závěr získávají asi čtyři procenta. Pomohly jim také údaje o nečekaně hlubokém poklesu zásob ropy na americkém trhu.

Severomořská ropa Brent kolem 10:15 SELČ posílila o zhruba jeden a tři čtvrtě dolaru na 44,90 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zpevnila stejným tempem na 40,30 USD.

Akcie v Číně a jinde v Asii dnes prudce oživily a navázaly na středeční strmý vzestup na Wall Street. Oživení burz v Číně zmírnilo obavy z pokračujícího zpomalování druhé největší ekonomiky světa, které by dál sráželo ceny na globálním komoditním trhu.

Zásoby ropy v USA klesly minulý týden o 5,5 milionu barelů, tedy mnohem více, než se čekalo, uvedl vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Někteří analytici ale tento pokles považují za důsledek snížení amerického dovozu, což naznačuje, že by minulý týden mohl být jen anomálií, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy klesly od června o zhruba třetinu. Srážela je vysoká produkce v USA, rekordní těžba na Blízkém východě a obavy z klesající poptávky v asijských zemích. V pondělí klesly ceny Brentu i WTI na nejnižší úroveň od začátku roku 2009 pod vlivem obav z výrazného zpomalování růstu čínské ekonomiky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 44,90 43,14 New York - Nymex WTI říjen 40,32 38,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK