Do konce září chceme více dotací, hrozí agrárníci ministrovi

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 28. srpna (ČTK) - Agrární komora dala ministrovi zemědělství ultimátum, měl by do konce září schválit nové mléčné dotační programy. Své další kroky případné nechtějí agrárníci specifikovat. Požadavky ohlásilo vedení komory na tiskové konferenci po dnešním jednání představenstva na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Vedení komory také požaduje okamžité zahájení intervenčních nákupů mléčných produktů za státní peníze. Stanovisko ministerstva ČTK zjišťuje.

\"Pokud nedojde k urychlenému naplňování požadavků, bude agrární komora v této složité situaci reagovat všemi dostupnými prostředky,\" stojí v usnesení představenstva. \"Budeme zlobit,\" dodal prezident komory Miroslav Toman na dotaz ČTK. Více vedení komory nenaznačilo.

Krize s padajícími cenami mléka není jenom v ČR, mléka je na trhu nadbytek v důsledku ruského embarga na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót. Ministerstvo situaci řeší i na evropské úrovni.

Komora po ministrovi požaduje schválení nového dotačního programu na podporu mléka na pokrytí nákladů na vedení evidence zvířat nebo zvýšení podpory kontroly užitkovosti skotu. Agrárníci chtějí i další dotace na zlepšování kvality půdy či urychlení spouštění programů, které má již ministerstvo připravené, například ohledně podpory kvalitního mléka.

Navíc si komora přeje, aby vláda do konce září schválila změnu zákona, kterou by mohli farmáři využívat tzv. \"zelenou naftu\" i v oborech živočišné výroby. Předložit by ji mělo ministerstvo zemědělství. \"Očekáváme nějaký další krok, který by nebyl v rovině řečí, ale schválení,\" dodal viceprezident komory Bohumil Belada.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK