Zisk ruské Rosněfti ve čtvrtletí klesl o 22 procent

31.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 31. srpna (ČTK) - Čistý zisk největšího ruského producenta ropy Rosněfť ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 22 procent na 134 miliard rublů (48 miliard Kč). Výsledek je přitom lepší, než očekávali analytici, kteří v průzkumu agentury Reuters v průměru počítali s poklesem na 101,2 miliardy RUB.

Tržby za tři měsíce do konce června klesly o devět procent na 1,3 bilionu rublů. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy v meziročním srovnání stoupl o dvě procenta na 311 miliard RUB.

Výkonný ředitel společnosti Igor Sečin v prohlášení na webu skupiny uvedl, že celé první pololetí poznamenaly vedle vysoké kolísavosti cen ropy a kurzových výkyvů i změny v daních či vyšší výdaje na splátky úroků. Firma se tudíž snažila uchovat si stávající kapacitu produkce, k čemuž jí měla pomoci optimalizace nákladů a kapitálových výdajů.

Čistý dluh společnosti ke konci druhého čtvrtletí dosahoval částky 39,9 miliardy USD. Ve srovnání s předešlými třemi měsíci se snížil o zhruba osm procent.

Cena ropy Urals, což je hlavní komodita ruského exportu, klesla ve druhém kvartálu meziročně o téměř polovinu. Důvodem je hlavně přetlak nabídky ropy na světových trzích.

Ruským energetickým firmám naopak pomáhá slabší kurz rublu, který zvyšuje exportní příjmy po přepočtu na domácí měnu. Ruský rubl dnes ráno k americkému dolaru ztrácel asi dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK