Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v srpnu mírně zhoršily

01.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v České republice se v srpnu zhoršily. Index PMI klesl z červencového 51měsíčního maxima 57,5 bodu na srpnových 56,6 bodu. I nadále ovšem index svědčí o výrazném celkovém zlepšení podmínek ve zpracovatelském sektoru, oznámila dnes společnost Markit Economics.

S ohledem na to, že léto bylo ve znamení strachu z Řecka a především Číny je to podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky velmi dobrý výsledek. \"Jakkoliv zůstává do značné míry otázkou, co si myslet o současném tempu růstu HDP 4,4 procenta, má česká ekonomika fundamentálně nakročeno ke slušnému růstu i ve druhé polovině roku,\" uvedl.

Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Předělem mezi růstem a poklesem je hranice 50 bodů. Index se nad neutrálním prahem pohybuje od května 2013 a aktuální hodnota je nad dlouhodobým průměrem 52,8 bodu.

\"Český výrobní sektor v srpnu navázal na silný rozjezd druhé poloviny roku. Data za první dva měsíce třetího čtvrtletí poukazují na nejprudší růst od 1. čtvrtletí roku 2011,\" uvedl vedoucí ekonom společnosti Markit Trevor Balchin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK