Ceny ropy po úterním prudkém propadu dál klesají

02.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 2. září (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračují v poklesu a navazují na úterní zhruba osmiprocentní propad. Trh nadále oslabují zprávy o nepříznivém vývoji průmyslové aktivity ve Spojených státech a Číně a k poklesu přispěla rovněž noční zpráva o dalším vysokém růstu zásob ropy ve Spojených státech.

Cena Brentu kolem 08:30 SELČ ztrácela asi 2,2 procenta na zhruba 48,45 USD za barel a navázala na pondělní propad o 8,5 procenta. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) v říjnovém termínovém kontraktu odepisovala asi 2,3 procenta na 44,35 dolaru.

Úterní cenový pád smazal podstatnou část z více než dvacetiprocentního vzestupu za poslední týden. Ropa v něm oživila z minim za šest a půl roku, kde byla minulé pondělí, kdy Brent po více než dvou měsících poklesu sestoupil až na 42,23 USD.

V úterý po zprávě o poklesu průmyslové aktivity v Číně ropu oslabily také údaje o zpomalení v americkém zpracovatelském sektoru. Celkově negativní náladu investorů potvrdila úterní téměř tříprocentní ztráta indexů amerických akcií na Wall Street.

Dalším podnětem k poklesu cen se staly údaje ropného sdružení American Petroleum Institute, podle nichž zásoby ropy v USA minulý týden stouply o 7,6 milionu barelů. Analytici podle ankety agentury Reuters čekali nárůst jen o 32.000 barelů. Vládní Úřad pro energetické informace (EIA) dnes zveřejní oficiální údaje o vývoji zásob.

Trh v posledních měsících podkopává vysoká produkce v USA, rekordní těžba na Blízkém východě a obavy z klesající poptávky v Číně a dalších asijských zemích. Ropný kartel OPEC těží asi dva miliony barelů denně nad poptávaným množstvím, což zvyšuje zásoby ropy v celém světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 48,46 49,56 New York - Nymex WTI říjen 44,35 45,41

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK