Plzeňanům zůstane další čtyři roky stejná cena vodného i stočného

07.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 7. září (ČTK) - Plzeňanům zůstane další čtyři roky stejná cena vodného i stočného. Může se zvýšit maximálně o inflaci. Současné vedení města to chápe jak svoji prioritu a vyplývá to i z nových pravidel tvorby cen, kterou k 1. lednu 2015 schválilo ministerstvo financí. Plzeň už ale podle těchto pravidel jede, takže se tu nic nezmění, řekl ČTK ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD).

\"Troufám si říct, že od roku 2016 do roku 2019 bude stejná cena vody. Jediné, co se může stát, by byla disbalance mezi vodným a stočným, ale finální cena zůstává stejná,\" uvedl.

Ostatní města v ČR budou muset podle Kotase přizpůsobit ceny novým pravidlům a zároveň nemají v takovém stavu vodárenskou infrastrukturu jako Plzeň. \"Nyní jsme cenou vody třetí nebo čtvrté nejdražší město, ale jakmile se zavedou nová pravidla cenotvorby a začnou se chovat ostatní města tak jako my (velké investice do vodárenské infrastruktury), tak se podle mě dostaneme mezi nejlevnější,\" řekl.

Cena vody v Plzni výrazně vzrostla v roce 2012 kvůli tomu, aby byl celý vodárenský systém samofinancovatelný. \"To už dávno platí. V letech 2013 až 2015 zůstala téměř stejná, jen se tam promítá inflace,\" uvedl. Plzeň tedy zvedla cenu mnohem dříve než ostatní města.

Plzeň převezme od ledna 2016 akciovou společnost Vodárna Plzeň, která nyní patří z 98,3 procenta francouzské skupině Veolia. Cena za podíl bude do 710 milionů Kč. Vedení města dlouhodobě garantuje, že transakce nijak nezdraží vodné a stočné pro občany.

Zastupitelstvo sice začátkem roku schválilo, že si město může vzít úvěr od Komerční banky. Plzeň ale zřejmě půjčku nevyužije, protože má na nákup podílu naspořené peníze ve dvou fondech.

\"Převod Vodárny jede podle harmonogramu. Od předminulého týdne máme ocenění firmy a je pod hranici 710 milionů, ale ne výrazně,\" řekl Kotas. Zastupitelé schválili vzorec výpočtu ceny, která vyplývá z mezitímní účetní uzávěrky firmy k 30. červnu. Sumu musí město složit na depozitní účty do poloviny října, což 8. října schválí zastupitelé.

\"Na konci roku se cena dočistí podle klasické roční závěrky, která bude hotová v březnu 2016,\" řekl. Finální cenu, která bude známá do poloviny příštího roku, bude ještě schvalovat zastupitelstvo. Podle Kotase může být rozdíl \"jen\" do jednotek milionů korun.

Město se muselo stát do roku 2016 majitelem Vodárny kvůli čerpání dotací EU, z nichž v letech 2005 až 2016 získá přes pět miliard korun. Podmínkami EU bylo samofinancování systému, zkrácení trvání provozní smlouvy mezi Plzní jako vlastníkem infrastruktury a jejím provozovatelem (Veolií) a byla také předepsaná tvorba ceny vody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK