Sklad Amazonu v Dobrovízi u Prahy zahájí v úterý plný provoz

07.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dobrovíz (u Prahy) 7. září (ČTK) - V úterý začne plný provoz skladu amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy. V předchozích týdnech už sem auta přivážela zboží, firma testovala přijímání a vydávání objednávek. Od úterý bude distribuční centrum přijímat a odesílat objednávky na 100 procent. ČTK to dnes řekla mediální zástupkyně firmy Klára Horová.

Dobrovízská hala je největší samostatně stojící průmyslovou budovou postavenou v Česku po roce 1989. Developer Panattoni Europe ji postavil za 353 dnů za pomoci 35 subdodavatelů. Budova usiluje o získání ekologického certifikátu BREEAM udělovaného za trvalou udržitelnost stavby.

Kromě dobrých energetických vlastností budovy splňuje i další hodnocená kritéria. Má například tepelnou rekuperaci, systém inteligentního řízení budov, nízkou spotřebu vody či zvýšenou izolaci stěn a střechy. Neobvyklé je také to, že celá hala je i přes svou velikost klimatizovaná. Součástí projektu bylo několik infrastrukturních staveb, z nichž zbývá dokončit ještě obchvat Dobrovíze. Má být hotov do konce roku.

Amazon má nyní tisícovku zaměstnanců, podle plánů by jich v centru mělo ve finále pracovat až 3000. Všichni kmenoví zaměstnanci dobrovízského distribučního centra mají smlouvy na dobu neurčitou. Po celém světě Amazon zaměstnává 97.000 lidí.

Společnost chtěla postavit distribuční centrum také v Brně, ale projekt opustila. Důvodem bylo zejména dlouhé dohadování s brněnskými zastupiteli, kteří několikrát odmítli schválit smlouvy s developerem a Ředitelstvím silnic a dálnic. Podle Hospodářských novin ale Amazon připravuje rozšíření centra pro vrácené zboží, které by se mělo z Dobrovíze přesunout do pražských Horních Počernic a ze současné tisícovky by se počet zaměstnanců rozrostl na trojnásobek.

Deník The New York Times nedávno na základě rozhovorů se stovkou bývalých i současných pracovníků firmy napsal, že Amazon vystavuje své zaměstnance velkému tlaku a prostřednictvím neustálé kontroly je nutí k abnormálnímu pracovnímu nasazení. Šéf společnosti Jeff Bezos ale popřel, že by ve firmě panovala takto drsná atmosféra.

Společnost Amazon.com zahájila svou činnost na internetu v červenci 1995. Nyní je největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídala firmu Walmart. Čeští zákazníci mohou pro nákup u Amazonu využívat jeho zahraničních stránek. Aktuálně má aktivní účet přes 50.000 klientů z Česka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK