Nezaměstnaných ve Zlínském kraji v srpnu ubylo, je jich 23.492

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 8. září (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Zlínském kraji se v srpnu snížil o 377, úřady práce evidovaly celkem 23.492 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných zůstal na červencové hodnotě 5,9 procenta. Po červencovém mírném nárůstu nezaměstnanosti v srpnu znovu klesly počty uchazečů o zaměstnání, tento vývoj nezaměstnanosti je v prázdninových měsících běžný, řekla dnes ČTK ředitelka krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšová. V červenci se podíl nezaměstnaných zvýšil o 0,1 procentního bodu na 5,9 procenta, do té doby nezaměstnanost v kraji klesala.

\"Předpokládali jsme, že srpnový pokles způsobí to, že se nezaměstnanost dostane na stejnou úroveň, jako tomu bylo na konci měsíce června, a v podstatě až na nějakou desítku uchazečů k této situaci opravdu došlo,\" podotkla Majdyšová.

Situace na trhu práce je podle jejích slov pozitivní. \"V současné době je hlášeno více než 5600 volných pracovních míst, řada míst jsou ta, na která může nastoupit široká škála uchazečů, nevyžadují se na ně konkrétní kvalifikace, jedná se hodně o pomocné pracovníky ve výrobě,\" poznamenala ředitelka.

Na jedno volné pracovní místo připadají čtyři uchazeči o zaměstnání. \"V loňském roce ve stejnou dobu se o jedno volné místo dělilo 12 až 13 uchazečů. Zaměstnavatelé tento pozitivní vývoj začali vnímat pro ně už jako negativní, protože jen těžko obsazují některá pracovní místa,\" řekla Majdyšová.

Podíl nezaměstnaných v kraji je nižší než ten republikový, který v srpnu činil 6,2 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně než na konci července. V zemi je bez práce 450.666 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK