Ve středních Čechách v srpnu zůstala nezaměstnanost na 5,5 pct

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Nezaměstnanost ve středních Čechách v srpnu stagnovala na červencových 5,5 procenta. Úřady práce v regionu koncem měsíce evidovaly 48.594 uchazečů o zaměstnání, o 590 méně než na konci července. Meziročně se snížil počet lidí v evidenci úřadů práce v kraji o 8543 uchazečů, míra nezaměstnanosti ve srovnání s loňským srpnem klesla o 0,9 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce.

Podobná situace se podle analytiků v prázdninových měsících opakuje pravidelně. Pozitivní podle nich je, že sezonní práce se vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám mohly rozběhnout v plném rozsahu.

Během srpna se přišlo nově zaregistrovat 4675 lidí, o 1269 méně než v červenci. Vyřazeno z evidence bylo 5265 uchazečů, což bylo o 109 méně než v předchozím měsíci. Na konci srpna evidovaly úřady práce v regionu 12.732 volných pracovních míst, tedy o 76 více než v červenci. Na jedno volné pracovní místo ve Středočeském kraji tak připadají čtyři uchazeči o zaměstnání.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, byl v srpnu ve středních Čechách 47.563.

V celé České republice nezaměstnanost klesla v srpnu na 6,2 procenta z červencových 6,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK