Strojírenské skupině Alta loni klesly tržby o 2 miliardy Kč

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. září (ČTK) - Brněnské strojírenské skupině ALTA loni klesly tržby o 2 miliardy na 10,2 miliardy korun. Nižší byl i zisk. Alta vydělala po zdanění 178 milionů korun, což je téměř polovina zisku, jaký měla o rok dříve. Vyplývá to z konsolidované výroční zprávy skupiny, kterou má ČTK k dispozici. Skupina Alta je výrazně proexportních strojírenskou skupinou, která se orientuje zejména na obchody v Rusku. Loni tam dokončila rozsáhlý projekt modernizace Ašinského metalurgického závodu.

Podle předsedy představenstva Alty Invest Vladimíra Plašila loňský rok nebyl pro exportéry jednoduchý. Plašil přitom zmínil i dopady krize na Ukrajině. \"Přes všechny složitosti současné mezinárodní situace jsme si vědomi potenciálu, který i nadále představují Ruská federace, Kazachstán, Bělorusko, Ukrajina i další země Sdružení nezávislých států, a proto systematicky usilujeme o zachování naší dobré pozice na daném trhu,\" uvedl ve výroční zprávě Plašil.

Skupina ale zároveň rozšiřuje svoje působení v dalších regionech jako je Turecko nebo Srbsko. \"Usilujeme o navýšení vývozu do Indie, ale také exportu na trhy v severní Americe či jihovýchodní Asii,\" uvedl Plašil.

Skupina Alta sdružuje několik strojírenských firem. Patří do ní výrobce obráběcích strojů ŠKODA MACHINE TOOL, TOS KUŘIM-OS a ČKD BLANSKO-OS nebo dodavatel technologických celků pro hlubinnou a povrchovou těžbu SE-MI Technology. V roce 2012 vznikla společnost ALVEL, která je společným projektem Alty a ruského TVELu. Firma působí v oblasti jaderné energetiky.

Alta loni odprodala svou ukrajinskou dceřinou firmu ALTA UKR a vytvořila novou obchodní strukturu v rámci skupiny pod názvem ALTA MACHINE TOOL, a.s.

Hospodářské výsledky skupiny ALTA: Rok 2011 2012 2013 2014 tržby v mld. Kč 11,7 10,8 12,5 10,2 zisk po dani v mil. Kč 125,3 137,3 304,4 178,1

Zdroj: Alta

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK