Vláda zahájí debatu o rozpočtu, schválí jej na konci září

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Vláda ve středu začne debatovat o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí ho navrhuje se schodkem 70 miliard korun. Stejně jako každý rok ovšem nelze očekávat, že vláda rozpočet hned ve středu schválí. Podle dnešního vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) tomu tak bude až na konci září. Jednání se zúčastní také prezident Miloš Zeman.

Ministerstvo financí ve srovnání s červnovým návrhem zvýšilo v návrhu státního rozpočtu na příští rok celkové výdaje a příjmy, výdaje vzrostly o zhruba 16 miliard korun na 1,155 bilionu korun. Většině úřadů proti červnovému návrhu výdaje bez peněz z EU a dalších mechanismů na příští rok MF zvýšilo. Včetně peněz z EU a dalších finančních mechanismů by měly být výdaje rozpočtu příští rok 1,249 bilionu korun a příjmy 1,179 bilionu korun.

Vládu ještě přitom čekají diskuse o výdajích jednotlivých kapitol. Například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by chtěl na středečním jednání vlády do rozpočtu svého resortu na příští rok získat ještě několik stovek milionů korun. Peníze potřebuje zejména na projekty, které dříve financovala EU. V případě ministerstva kultury návrh počítá s 11,3 miliardy korun. Ministr Daniel Herman (KDU-ČSL) by ovšem chtěl zhruba 12 miliard korun. Rovněž ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) by chtěl pro příští rok navíc 1,2 miliardy korun na investice.

Návrh rozpočtu i výhled na další roky počítá s tím, že deficit veřejných financí nestoupne nad tři procenta hrubého domácího produktu, což je maximální hranice požadovaná EU pro přijetí eura. Příští rok by měl být deficit 1,2 procenta HDP, v roce 2017 0,8 procenta HDP a v roce 2018 0,6 procenta HDP.

Vláda musí podle zákona rozpočet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK