Americké akcie ve středu klesly o více než procento

10.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve středu oslabily o více než procento, a přišly tak o část úterních zisků. Energetické společnosti se dostaly pod tlak kvůli poklesu cen ropy, dolů zamířily rovněž akcie technologického gigantu Apple.

Dow Jonesův index se snížil o 1,45 procenta na 16.253,57 bodu poté, co si v úterý připsal 2,4 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 1,39 procenta na 1942,04 bodu, zatímco index technologického trhu Composite ztratil 1,15 procenta a uzavřel na 4756,53 bodu.

Společnost Apple ve středu představila novou verzi svých chytrých telefonů iPhone a svůj zatím největší počítačový tablet iPad. Investory však nové produkty nenadchly a cena akcií podniku se propadla o téměř dvě procenta.

Investoři nyní podle analytiků sledují vývoj v Číně a čekají na zasedání americké centrální banky (Fed), které se bude konat příští týden. Mnozí donedávna očekávali, že Fed na tomto zasedání přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb po téměř deseti letech. To ale v minulých týdnech zpochybnily otřesy na finančních trzích a další známky zpomalování čínské ekonomiky.

Na devizovém trhu dolar ve středu posílil vůči japonskému jenu, vůči euru však jeho kurz zůstal bez výraznějších změn. V závěru obchodování v New Yorku se jednotná evropská měna prodávala za zhruba 1,12 USD, napsala agentura Reuters.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK