Tatra zahájila dodávky sad k finální montáži vozidel do Indie

10.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kopřivnice (Novojičínsko) 10. září (ČTK) - Kopřivnická automobilka Tatra zahájila dodávky sad k finální montáži vozidel do Indie. Ještě do konce roku tam dodá 120 rozložených sad, podepsané smlouvy se týkají 260 sad. ČTK o tom dnes informoval mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Prvních 120 sad dodá letos automobilka ve třech várkách. \"Tyto kontrakty otevírají významné a stabilní zdroje zakázek pro celou továrnu až do poloviny příštího roku a lze předpokládat, že objemy budou dále narůstat,\" uvedl David Pipal, který v Tatře od roku 2014 vede obchod a marketing. Poukázal také na více než 8000 vozidel Tatra, které používá indická armáda a bude třeba je posupně obměňovat.

Automobilka začala vozidla dodávat indické armádě v 80. letech minulého století. Indie byla pro Tatru v minulosti strategickým trhem. \"Jen v letech 2003 až 2012 tam bylo dodáno 3925 sad k montáži, které si Indové sami kompletovali a stavěli na ně nástavby dle svých potřeb,\" uvedl Čírtek. Například v roce 2010 do Indie putovalo 56 celkové roční produkce automobilky. Pak ale nastal problém s kvalitou dodávek neoriginálních náhradních dílů, které nebyly vyrobeny v Kopřivnici, a propukla korupční aféra, kvůli níž indická vláda uvalila v roce 2012 na tatrovky embargo.

Mezitím se automobilka dostala do velkých problémů a kvůli dluhům skončila v dražbě. V té ji v roce 2013 získala společnost Tatra Trucks českých podnikatelů Jaroslava Strnada a Reného Matery. Noví manažeři automobilky začali jednat s indickými činiteli, výsledkem byl letos v únoru podpis memoranda o porozumění s indickou státní společností BEML. Ta zajišťuje v Indii finální montáž tatrovek z dodaných sad dílů. \"Tím se otevřela cesta ke konkrétním objednávkám na podvozky i náhradní díly primárně určených pro indické bezpečnostní složky,\" uvedl Čírtek.

Pod novými majiteli se automobilce začíná dařit. Její generální ředitel Petr Karásek při otevření nového diagnostického pracoviště v úterý řekl, že tuto událost vedení Tatry vnímá jako symbolický milník, kterým záchranná část restrukturalizačního programu přejde do etapy rozvoje.

Kromě sériově vyráběných sad se automobilka strategicky zaměřuje i na vývoj a výrobu úzce specializovaných vozidel v malých sériích přesně podle požadavků zákazníků. V loňském roce společnost prodala 850 vozidel, o rok dříve jich bylo 722. Čírtek uvedl, že letos si firma klade za cíl překročit hranici 900 vyrobených vozidel. Loni jich vyrobila 821 a v předchozím roce 763. Její tržby v roce 2014 dosáhly 3,7 miliardy korun. Přibližně tři čtvrtiny produkce automobilky putují na export. Tatra má zhruba 850 vlastních zaměstnanců a asi 500 zaměstnanců ve dvou dceřiných společnostech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK