Akcie na pražské burze v týdnu vzrostly o 0,2 pct na 1001 bodů

11.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně vzrostly, index PX proti minulému pátku stoupl o 0,2 procenta na 1001,2 bodu. Nejvíc posílily akcie holdingu Unipetrol, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry ČEZ. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu index klesl o více než procento.

\"V uplynulém týdnu se investoři zaměřili opětovně na dění v Číně a na makroekonomické ukazatele především vzhledem k příštímu zasedání americké centrální banky Fed. Čína žádné veletoče nepředvedla, takže došlo k jistému uklidnění, na což pozitivně reagoval i zbytek investičního světa,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

ČEZ přišel o 3,7 procenta na 528 Kč. Investoři negativně hodnotí další neplánovanou odstávku v Temelíně a potenciál návratu k diskusím o další dostavbě jaderných bloků. Současně není příznivý ani vývoj cen elektřiny na burze v Lipsku.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byl Unipetrol, který přidal 10,5 procenta na 163,5 Kč. Firma reagovala pozitivně na poslední zprávy ohledně částečného obnovení produkce v Chemparku a na oznámení dlouhodobých investic. Současně růst v uplynulém týdne jen korigoval předchozí propady po výbuchu a následném požáru v chemické výrobě.

Příští týden se investoři zaměří na zasedání amerického Fedu, spekuluje se o možném zvýšení úrokových sazeb. Jako základní scénář trh vnímá nulovou akci a pozdržení zvýšení sazeb na přelom roku.

\"Pokud Fed zvýší sazby o čtvrt procentního bodu, předpokládáme krátkodobý prodejní tlak na akciích. Současně bychom v tomto případě očekávali, že Fed uvede ve svém komentáři, že případné další utažení měnové politiky by bylo velmi pozvolné a snažil by se mírnit očekávanou negativní reakci trhu. Pro příští týden tedy čekáme nervózní obchodování před čtvrtkem a následně bychom se řídili dříve uvedeným v návaznosti na výsledek zasedání Fedu,\" dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK