Dovoz obráběcích a tvářecích strojů překonal vývoz

14.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. září (ČTK) - Vývoz obráběcích a tvářecích strojů z České republiky letos v prvním pololetí meziročně vzrostl o půl miliardy na 7,6 miliardy korun. Export byl ale letos v pololetí nižší než dovoz, který se oproti stejnému období loňského roku zvýšil o dvě miliardy na 7,7 miliardy korun. ČTK poskytl data Svaz strojírenské technologie na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně, který dnes začal.

\"Podíl vývozu do Německa za první pololetí letošního roku klesl, klesá i podíl vývozu na ruský trh,\" uvedl ředitel svazu Oldřich Paclík. Loni v pololetí české firmy vyvezly do Ruska obráběcí a tvářecí stroje za 53 milionů eur (1,4 miliardy korun). Letos v pololetí to už bylo pouze zboží za 37 milionů eur (asi miliarda korun).

Sankce EU vůči Rusku v souvislosti s krizí na Ukrajině se podle odborníků začnou projevovat až v delším časovém horizontu. \"Dodací lhůty u výrobních strojů jsou ve srovnání s jinými sektory poměrně dlouhé, někdy až několikaměsíční. Dopad sankcí se s největší pravděpodobností projeví až v delším časovém horizontu a bude souviset spíše s důsledky snížení ceny ropy, poklesem hodnoty rublu, komplikovaným přístupem ruských firem k bankovním úvěrům a tím i prohloubením platební neschopnosti ruských zákazníků,\" uvedl Paclík.

Tahounem českého vývozu v oboru strojírenství byly letos v pololetí stroje pro broušení, jejichž vývoz oproti roku 2014 vzrostl o 23 procent. Pokles naopak zaznamenal vývoz obráběcích center, strojů obráběcích pomocí laserů, pily a skupiny tvářecích strojů.

Dovoz roste téměř ve všech kategoriích. Například u skupiny obráběcí centra, která zaznamenala pokles u vývozu, vzrostl dovoz oproti 1. pololetí 2014 o 46 procent. Nejvíce se do Česka dováží stroje z Německa. V bilanci se už ale objevují i výrobce z USA s šestiprocentním podílem.

Svaz strojírenské technologie působí v Česku jako zájmové sdružení od roku 1990. Sdružuje kolem 50 organizací, které se zabývají převážně výrobou a dodávkami obráběcích a tvářecích strojů, dřevoobráběcích strojů, nástrojů a měřidel, hydraulických prvků a agregátů.

Statistiky oboru za první pololetí: Rok vývoz v mld Kč dovoz v mld Kč 1. pololetí 2012 7,3 4,2 1. pololetí 2013 6,8 3,6 1. pololetí 2014 7,1 5,7 1. pololetí 2015 7,6 7,7

Zdroj: Svaz strojírenské technologie

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK