V Elektrárně Chvaletice pracují opět dva výrobní bloky

14.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chvaletice (Pardubicko) 14. září (ČTK) - Elektrárna Chvaletice dnes ráno uvedla do provozu další blok. V sobotu začal po odstávce pracovat první, zbývající dva podstupují dlouho plánovanou opravu. ČTK to řekl generální ředitel elektrárny Luboš Pavlas. \"Blok najížděl na 5:00, od té doby jedeme na dva,\" uvedl Pavlas.

Výrobní blok byl odstaven v noci na pátek, když se na něm objevila netěsnost na tlakovém celku ve sváru u parní komory. Zároveň musela elektrárna zastavit i druhý ze dvou pracujících bloků kvůli nánosu strusky v kotli. Jeho provoz byl obnoven v sobotu před polednem.

Další dva bloky procházejí plánovanou odstávkou, která potrvá do konce září a listopadu. Podle Pavlase bude jeden odstaven 28 dní, druhý 100 dní.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Loni vyrobila 3,12 TWh elektřiny a na celkové výrobě v ČR se podílí zhruba 3,5 procenta.

Výpadek výroby elektřiny ve Chvaleticích se sešel s poruchami v Jaderné elektrárně Temelín. Od pátku stály souběžně oba výrobní bloky, v noci na dnešek byla obnovena dodávka elektřiny do rozvodné sítě. Česká republika musela v pátek kvůli tomu a kvůli poruše v Chvaleticích 15 hodin dovážet elektřinu ze zahraničí.

\"Prokázalo se, jak je nezbytně nutné, aby Elektrárna Chvaletice byla v energetické soustavě,\" řekl Pavlas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK