Čína po devalvaci prodala v srpnu devizy v rekordním objemu

14.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Šanghaj 14. září (ČTK) - Čínská centrální banka spolu s tamními komerčními bankami prodaly v srpnu v čistém vyjádření devizy v hodnotě 723,8 miliardy jüanů (113,69 miliardy USD; 2,72 bilionu Kč). To je zdaleka nejvíce v historii. Ukázaly to propočty agentury Reuters, které se opírají o nejnovější údaje čínské centrální banky. Data ukazují, jak v důsledku srpnové devalvace jüanu zrychlil odliv kapitálu. Předešlý rekord je z července a činil 249,1 miliardy jüanů (39,13 miliardy USD; 936,72 miliardy Kč).

Čínská centrální banka 11. srpna překvapila globální trhy, když devalvovala domácí měnu o téměř tři procenta. Krok banky vyvolal obavy z eskalace měnové války a vedl k obviněním, že Peking poskytuje nepoctivou výhodu čínským exportérům. Čína se po tomto kroku usilovně snažila kurz jüanu stabilizovat a centrální banka minulý týden oznámila, že devizové rezervy v důsledku těchto snah v srpnu klesly o rekordních 93,9 miliardy dolarů.

Data ukazují, jakou cenu platí Čína za to, aby svou uchránila měnu před dalším propadem. Čínský jüan by mohly ještě více oslabit obavy ze zpomalování hospodářského růstu a také případné zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech.

Čína dnes také oznámila, že umožní zahraničním centrálním bankám obchodovat na svém promptním mezibankovním devizovém trhu a s některými měnovými deriváty, například se swapy a forwardy.

Centrální banka se také vyjádřila k nesrovnalosti ve zveřejněných údajích. Zatímco propočty Reuters, které se opírají o data banky, ukázaly za srpen prodej deviz ve zmíněné sumě 723,8 miliardy jüanů, jiná data centrální banky ukázala za stejné období částku 318,4 miliardy jüanů. Rozdíl 405,4 miliardy jüanů banka vysvětlila velkou devizovou likviditou v bankovním systému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK