Akcie v USA před zasedáním Fedu a po čínské statistice klesají

14.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes oslabují, negativní dopady na ně mají pokračující obavy ze zpomalení růstu čínské ekonomiky. Investoři také čekají, jak dopadne dvoudenní zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které začíná ve středu a které patří k nejsledovanějším událostem tohoto týdne.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index odepisoval 0,4 procenta na zhruba 16.362 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 ztrácel asi půl procenta na 1952 bodů a index technologického trhu Nasdaq byl se ztrátou v podobném rozsahu na 4799 bodech.

Analytici očekávají, že vývoj na akciovém trhu bude až do konce zasedání Fedu rozkolísaný. Původně čekali, že by Fed na tomto zasedání mohl rozhodnout o prvním zvýšení úrokových sazeb od roku 2006, po poslední statistice a vývoji v Číně ale sílí názory, že Fed odsune zvýšení úroků až na konec letošního roku, případně na začátek roku příštího.

Dnešní statistika ukázala, že růst investic a tovární výroby v Číně v srpnu zaostal za očekáváním. To vyvolalo obavy, že ekonomický růst ve třetím čtvrtletí by mohl klesnout pod sedm procent, což by bylo poprvé od začátku globální krize.

Dopoledne oslabovalo devět z deseti hlavních sektorů indexu S&P. Nejvíce ztrácely energetické firmy a producenti surovin, zejména v reakci na statistiku z Číny. Posilovaly naopak akcie Applu po zprávě, že firma čeká za první víkend rekordní prodej nových přístrojů iPhone.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK