Ceny ropy po propadu cen benzinu klesají

14.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. září (ČTK) - Ceny ropy zahájily nový týden poklesem, ropa zlevňuje zejména kvůli propadu cen benzinu. Trh se nyní soustředí na zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které začíná tuto středu. Analytici se přitom čím dál více přiklánějí k tomu, že očekávané zvýšení úrokových sazeb Fed odsune až na konec roku.

 

Cena severomořské ropy Brent s dodáním v říjnu krátce po 18:00 SELČ odepisovala 3,3 procenta na zhruba 46,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 1,8 procenta a pohybovala se v blízkosti 43,80 USD za barel.

Pokles cen částečně zbrzdila statistika, která ukázala, že zásoby ropy v důležitém překladišti Cushing v Oklahomě se za poslední týden snížily. Jejich pokles byl přitom nejvyšší za poslední tři měsíce.

Finanční trhy nyní čekají, zda Fed ve čtvrtek na závěr dvoudenního zasedání poprvé za téměř deset let zvýší úroky. Poslední průzkumy podle agentury Reuters ukazují, že Fed by tento krok mohl odložit na prosinec. Pokud by centrální banka sazby zvýšila, analytici očekávají pokles cen ropy. Je totiž pravděpodobné, že po zvýšení úroků by zpevnil dolar, což by snížilo poptávku ze zemí dovážejících ropu.

Ropa dnes oslabovala také v reakci na nejnovější statistiku z Číny. Růst investic a tovární výroby v Číně v srpnu zaostal za očekáváním. To vyvolalo obavy, že ekonomický růst ve třetím čtvrtletí by mohl klesnout pod sedm procent, což by bylo poprvé od začátku globální krize.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 46,57 48,14 New York - Nymex WTI říjen 43,82 44,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK