Kanada poprvé po šesti letech vykázala rozpočtový přebytek

14.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottawa/Toronto 14. září (ČTK) - Kanada v minulém fiskálním roce vykázala rozpočtový přebytek 1,9 miliardy kanadských dolarů (CAD; 34,3 miliardy Kč). Podle dnešních vládních údajů tak rozpočet skončil v přebytku poprvé za šest let a zároveň o rok dříve, než vláda čekala.

Kabinet původně předpokládal, že za fiskální rok do konce letošního března vykáže rozpočet schodek dvě miliardy CAD a k přebytku se vrátí až v tomto fiskálním roce.

Nejnovější údaje jsou dobrou zprávou pro konzervativního premiéra Stephena Harpera, který bude v říjnových volbách usilovat o čtvrté zvolení do funkce. Volby v Kanadě se uskuteční 19. října.

Harper dnes uvedl, že je nulová pravděpodobnost, že by rozpočet v tomto roce spadl do deficitu, přestože ceny ropy prudce klesají. V Kanadě tvoří těžební průmysl značnou část ekonomiky.

Rozpočtové příjmy byly v minulém roce o tři miliardy CAD vyšší než se čekalo. Přispěly k tomu vyšší příjmy z daní fyzických i právnických osob. Celkové výdaje byly mírně nižší.

Kanadský rozpočet byl naposledy v přebytku ve fiskálním roce 2007-2008. V dalších letech skončil rozpočet ve schodku zejména kvůli výdajovým programům na podporu ekonomického růstu.

V prvním fiskálním čtvrtletí, což je do konce června, skončil rozpočet v přebytku 5,01 miliardy CAD. Rozpočet z části podpořil také prodej akcií automobilky General Motors, uvedla agentura Reuters.

Kanadská ekonomika se v prvních šesti měsících letošního roku propadla do recese. Důvodem byl pokles cen energií a ekonomické problémy v Číně. Kanada je 11. největší ekonomikou světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK