Akcie v USA klesly kvůli nervozitě kolem Fedu a čínským datům

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem; například přední index Dow Jones v pondělí ztratil téměř 0,4 procenta. Mnoho investorů se před blížícím se zasedáním americké centrální banky (Fed) rozhodlo vyčkat s velkými sázkami a jiní měli obavy kvůli horším ekonomickým údajům z Číny. Americký dolar se vůči koši šesti zahraničních měn držel v blízkosti třítýdenního minima.

Dow Jonesův index klesl o 0,38 procenta na 16.370,96 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 0,41 procenta na 1953,03 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,34 procenta na 4805,76 bodu.

\"Všichni čekají na Fed,\" řekl analytik David Spika ze společnosti GuideStone Funds v Dallasu.

O tom, zda poprvé od roku 2006 zvýšit úrokové sazby, bude Fed rozhodovat na dvoudenním zasedání, které začíná ve středu. Banka dala opakovaně na srozuměnou, že sazby zvýší, až bude pozorovat trvalejší zotavování ekonomiky. Důraz přitom klade na pracovní trh a inflaci. Zatímco situace na americkém trhu práce se zlepšila, inflaci brzdí nižší ceny ropy.

Investoři v pondělí reagovali rovněž na víkendové údaje, podle kterých investiční aktivita a průmyslová výroba v Číně v srpnu zaostaly za odhady.

Akcie Applu přidaly téměř jedno procento poté, co firma oznámila, že prodej nového modelu jejího chytrého telefonu iPhone by mohl za první víkend prodeje překonat loňský rekord.

Americký dolar se ke koši hlavních světových měn držel blízko nejnižší hodnoty za tři týdny. Stále více investorů totiž sázelo na to, že Fed nechá sazby na současném rekordním minimu nejméně do prosince. Euro k dolaru kleslo o 0,3 procenta na 1,1313 USD. Dolar k jenu před koncem newyorského obchodování ztrácel zhruba 0,4 procenta na 120,04 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK