Prodej nových osobních aut v EU v srpnu stoupl o 11,2 procenta

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. září (ČTK) - Prodej nových osobních aut v Evropské unii v srpnu opět oživoval a meziročně se zvýšil o 11,2 procenta. Automobilový trh tak pokračoval v růstu, který začal před dvěma lety, oznámilo dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej rostl na všech hlavních trzích, nejvíce ve Španělsku a v Itálii.

Celkově počet nových registrací osobních aut v zemích osmadvacítky v srpnu stoupl na 744.799 vozů. Srpen je vzhledem k dovoleným tradičně slabším prodejním měsícem. V červenci se poptávka meziročně zvýšila o 9,5 procenta.

Z jednotlivých automobilek zaznamenaly v srpnu vyšší poptávku především někteří japonští výrobci, německý výrobce luxusních aut BMW, Opel či skupina Fiat Chrysler Automobiles. Například automobilka BMW zvýšila prodej o 21,4 procenta. Opelu, který je evropskou divizí americké General Motors, stoupl počet nově registrovaných aut o 13,6 procenta.

Lídrem na unijním trhu byla s podílem 26,5 procenta skupina Volkswagen. Před rokem byl její podíl 28,1 procenta. Tržní podíl mladoboleslavské Škoda Auto, která je součástí německého koncernu, zůstal beze změn na úrovni 5,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK