Růst maloobchodních tržeb v USA v srpnu zpomalil na 0,2 procenta

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. září (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v srpnu zvýšily ve srovnání s předchozím měsícem o 0,2 procenta. Jejich růst tak zpomalil z červencových 0,7 procenta, protože příznivý vliv z růstu prodeje aut zpomalil pokles tržeb čerpacích stanic způsobený nižšími cenami benzinu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Meziročně tržby stouply o 2,2 procenta.

Bez zahrnutí prodeje automobilů, benzinu, stavebního materiálu a potravinářských služeb tržby vzrostly o 0,4 procenta po zvýšení o 0,6 procenta v červenci. Podle analytiků je růst těchto jádrových tržeb relativně vysoký, což naznačuje, že domácí poptávka je silná. To by mohlo přesvědčit centrální banku USA (Fed), aby ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby.

Tržby čerpacích stanic se snížily o 1,8 procenta, stejným tempem se snížil i obrat obchodů se stavebním materiálem a zahradním vybavením. Tržby prodejců aut stouply o 0,7 procenta a obchodů s oděvy o 0,4 procenta. Zvýšily se také tržby internetových prodejců, restaurací a barů, prodejců sportovního zboží a hobbymarketů a obchodů s elektronikou a domácími spotřebiči, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK