Americké akcie zpevňují, trh ale čeká na zasedání Fedu

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. září (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování svižným růstem, podpořily je příznivé údaje o vývoji maloobchodních tržeb. Investoři jsou ale před nadcházejícím zasedáním americké centrální banky (Fed) opatrní.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával Dow Jonesův index jedno procento na zhruba 16.530 bodů. Širší index S&P 500 se pohyboval kolem 1968 bodů s nárůstem 0,8 procenta a index trhu Nasdaq si připisoval 0,7 procenta na 4840 bodů.

Růst maloobchodních tržeb v USA se v srpnu zpomalil na 0,2 procenta, což odpovídalo očekávání. Spotřebitelská poptávka zůstává silná, což by Fed mohlo přesvědčit, aby ve čtvrtek poprvé od roku 2006 zvýšil úrokové sazby. Banka dává opakovaně najevo, že úroky začne zvyšovat, pokud zaznamená trvalejší zotavování ekonomiky, důraz klade na zlepšování trhu práce a na růst inflace.

\"Pokračuje nejistota kolem rozhodnutí Fedu. Pokud ve čtvrtek sazby nezvýší, mohlo by to vyslat signál, že má obavy o zdraví ekonomiky, \" řekl agentuře Reuters Christian Stocker z mnichovské pobočky italské banky UniCredit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK