Dolar po nejednoznačné statistice z USA zpevňuje

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. září (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích posiluje, i tak se ale ke koši hlavních světových měn drží blízko nejnižší hodnoty od konce srpna. Měna reaguje na dnešní nejednoznačnou statistiku z USA, která nenaznačila, zda americká centrální banka (Fed) ve čtvrtek zvýší úroky. Japonský jen po zasedání měnového výboru japonské centrální banky a v reakci na pokles akcií v Číně zpevňuje vůči euru.

Krátce po 18:00 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,4 procenta na 1,1268 USD, k japonskému jenu odepisovalo 0,3 procenta na 135,63 JPY. Dolar vůči jenu přidával 0,1 procenta na 120,38 JPY, ke koši hlavních světových měn si připisoval 0,2 procenta na 95,449 bodu.

Japonská centrální banka podle očekávání ponechala program na stimulaci ekonomického růstu beze změn. Guvernér banky Haruhiko Kuroda pak znovu vyjádřil naději, že japonská ekonomika bude pokračovat v mírném oživování a pomalu se bude zvyšovat i vývoz. Někteří analytici se však domnívají, že navzdory Kurodově optimismu by mohla banka do konce roku přijít s dalšími stimulačními opatřeními.

K růstu kurzu jenu přispěl i další pokles cen akcií v Číně. Ten zvýšil zájem o bezpečnější investice.

Investoři nyní čekají, jak se na závěr svého dvoudenního zasedání zachová měnový výbor Fedu. Výrazně se snížily sázky na to, že Fed poprvé po téměř deseti letech ve čtvrtek zvýší úrokové sazby, neboť obavy o další vývoj čínské ekonomiky zastiňují zprávy o zlepšení amerického trhu práce. Dnešní statistika z USA byla nejednoznačná a podle analytiků nenaznačila, zda se úroky v USA zvýší už tento týden.

Statistika ukázala, že maloobchodní tržby v USA v srpnu mírně vzrostly, průmyslová výroba se ale snížila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK