Ceny ropy se díky růstu akcií na Wall Street zotavují

15.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. září (ČTK) - Světové ceny ropy se po pondělním výrazném poklesu dnes stabilizovaly, podpořilo je zejména oživení akcií na Wall Street. Investoři čekají na nejnovější údaje o vývoji zásob suroviny v USA a zaměřují se i na zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), jehož výsledek bude znám ve čtvrtek.

Růst na Wall Street podpořil zejména americkou lehkou ropu WTI, jejíž cena kolem 18:15 SELČ vykazovala růst o 1,9 procenta na zhruba 44,85 USD za barel. Severomořská ropa Brent ale 0,1 procenta ztrácela a nacházela se blízko 46,30 USD.

Hlavní indexy amerických akcií získávaly v polovině dne takřka jedno procento. Trh s ropou čeká na večerní údaje soukromé odvětvové organizace American Petroleum Institute o vývoji zásob ropy v USA za minulý týden. Ve středu vydá oficiální údaje vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici podle agentury Reuters odhadují, že zásoby po čtyřech týdnech vzestupu zůstanou bez větších změn.

Výhled cen se poněkud zlepšil poté, co EIA a další organizace odhadly, že těžba ropy v USA bude pod tlakem nízkých cen oslabovat. \"Údaje o stavu nabídky a poptávky naznačují, že nízké ceny začínají mít vliv na růst produkce ropy v USA,\" podotkl Olivier Jakob ze švýcarské konzultační firmy Petromatrix.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 46,29 46,37 New York - Nymex WTI říjen 44,83 44,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK