V Praze se koná shromáždění odborářů před vyjednáváním o mzdách

16.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Kolem 1200 odborářů z celé republiky dnes dorazí do Prahy, aby tu mobilizovali své síly před kolektivním vyjednáváním o růstu mezd na příští rok. Sejdou se ve sportovní hale v Libni. Svolala je tam Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle předáků výdělky v Česku rostou pomalu a může to mít dopad i na ekonomiku.

Odborářské setkání před začátkem vyjednávání o mzdách se koná poprvé. Vedení konfederace na něm chce členy svazů motivovat. Centrála uvedla, že chce také zaměstnavatelům i veřejnosti ukázat, že vývoj mezd začíná představovat pro Česko \"vážný ekonomický problém\". Do ulic odboráři ale nevyrazí, zůstanou celou dobu ve sportovní hale na svém \"manifestačním mítinku\".

Akci provází heslo \"Konec levné práce\". Podle ČMKOS se výdělky v Česku vzdalují úrovni mezd ve vyspělých evropských zemích - ČR má sedmé nejnižší mzdy v EU odpovídající 28 procentům německých příjmů. Centrála už dříve doporučila pracovníkům firem vyjednávat pro příští rok se zaměstnavateli o reálném růstu mezd o tři až pět procent, nominálně tedy zhruba o 4,5 až 6,5 procenta.

V úterý odboroví předáci jednali s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o přidávání ve veřejném sektoru. Platy by se měly zvednout od listopadu o tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK