Akcie v USA po statistice stouply, nervozita kvůli Fedu trvá

16.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v úterý rostly a jejich hlavní indexy stouply o více než procento. Trh reagoval mimo jiné na data vypovídající o výdajích amerických spotřebitelů. Slušná statistika ale nerozptýlila nervozitu, zda americká centrální banka (Fed) zvýší tento týden úrokové sazby. Americký dolar v úterý posiloval.

Dow Jonesův index v závěru úterního obchodování vzrostl o 1,6 procenta na 16.599,85 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 1,28 procenta na 1978,09 bodu a Nasdaq Composite přidal 1,14 procenta na 4860,52 bodu.

Americké ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že tržby v amerických obchodech bez zahrnutí prodeje automobilů, benzinu, stavebního materiálu a potravinářských služeb stouply v srpnu o 0,4 procenta po červencovém nárůstu 0,6 procenta.

Spotřebitelská poptávka zůstává silná, což by Fed mohlo přesvědčit, aby ve čtvrtek poprvé od roku 2006 zvýšil úrokové sazby. Banka dává opakovaně najevo, že úroky začne zvyšovat, pokud zaznamená trvalejší zotavování ekonomiky, důraz klade na zlepšování trhu práce a na růst inflace. Vyhlídky, kdy by Fed k tomuto kroku mohl přikročit, ale zkomplikovaly nedávné turbulence na finančních trzích. Podle některých názorů má Fed tudíž právo na to se zvýšením sazeb ještě počkat.

Širší index S&P 500 táhly v úterý vzhůru akcie Microsoftu, které zpevnily o více než dvě procenta.

Americký dolar v úterý posiloval a odrazil od třítýdenního minima, na které sestoupil v pondělí. Dolar ke koši šesti hlavních zahraničních měn zpevnil o 0,4 procenta na 95,605 bodu. Euro k dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,1271 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK