Ve smlouvě TTIP měl by podle komise arbitráže nahradit soud

16.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. září (zpravodaj ČTK) - Evropská komise navrhuje nahradit kritizované arbitráže v obchodních a investičních smlouvách průhledným systémem investičních soudů. Záměr dnes v Bruselu představila eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. Prvním případem, kdy by měl být tento postup využit, je podle ní nyní dojednávaná rozsáhlá investiční a obchodní smlouva mezi EU a USA, známá jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

O dnes navrženém plánu nyní bude komise jednat s členskými zeměmi unie a europarlamentem. Teprve poté jej vyjednávači předloží americké straně. Dvoustranný soud s USA má být podle Malmströmové prvním krokem na cestě k budoucímu mezinárodnímu soudu tohoto typu. EU chce totiž podobný mechanismus zapracovat také do dalších dojednávaných obchodních a investičních smluv.

Právě mechanismus arbitráží ve sporech mezi investory a státy označovaný zkratkou ISDS patří mezi nejčastější terče odpůrců celého dojednávání obchodní smlouvy se Spojenými státy. Navržený investiční soud ale jejich námitky neodstranil. Například europoslankyně ze Zelené Ska Kellerová ještě v průběhu tiskové konference Malmströmové rozeslala vlastní vyjádření, ve kterém celý návrh odmítla jako pouhou \"kosmetickou změnu\", která jen původní systém lakuje na růžovo.

Podle představ evropské exekutivy by o možných sporech místo případ od případu nominovaných arbitrů rozhodovali soudci společně nominovaní Evropskou unií a Spojenými státy. Systém má být dvoustupňový, v první instanci má být soudců 15, pět z Evropy, pět z USA a pět ze třetích zemí. Odvolací soud má mít šest soudců, po dvou z EU, USA a třetích států.

Návrh komise podle Malmströmové dává jasně najevo, že státy mají právo na regulace ve veřejném zájmu a že ochrana investic nemůže být interpretována jako závazek neměnit právní prostředí včetně takových změn, které mohou mít negativní dopady například na očekávané výdělky investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK