CK: Schválená novela může vést v budoucnu i k žalobám na stát

16.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Dnes schválená novela zákona o podnikání v cestovním ruchu může vést v budoucnu i k žalobám cestovních kanceláří na stát o náhradu škody či k odchodu CK do zahraničí. V reakci pro ČTK to uvedla Asociace cestovních kanceláří. Proti normě, která míří k posouzení do Senátu, protestují i pojišťovny.

Podle novely, kterou schválila Sněmovna, by pojišťovny měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře v plné výši. Cestovní kanceláře budou moci podle předlohy nahrazovat pojištění proti úpadku bankovní zárukou. Nově také budou muset cestovní agentury uvádět u prodávaných zájezdů jméno CK, která zájezd organizuje. Cestovní kanceláře zase budou muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o svém hospodaření a počtu zájezdů.

Podle asociace předkladatel zákona ale nedomyslel situaci, co nastane, pokud pojišťovna vypoví CK smlouvu. Ta nebude smět zájezdy pořádat a klienti, kteří si zájezd zakoupili před vypovězením pojištění, tak o něj podle asociace přijdou. CK v takovém případě utrpí významnou ztrátu a může i zkrachovat, přestože její hospodaření bylo v dobré kondici.

\"Jedna z možností, jak se takovou situací mohou cestovní kanceláře vyrovnat, bude žaloba na stát o náhradu. Jiná možnost bude odchod do zahraničí a využití mnohem měkčích podmínek v zahraničí a na našem trhu pak budeme působit jen jako agentury,\" řekl ČTK místopředseda asociace Jan Papež.

Návrh novely sice podle něj obsahuje také institut bankovní garance, ale natolik nepromyšleně, že ji nelze v praxi vůbec realizovat, neboť bankovní garance nemůže znít na neohraničenou částku. Podle asociace je navíc změna dosavadní praxe de facto zbytečná. V horizontu dvou let bude nutné vzhledem k nové směrnici EU znovu celý zákon přepracovat.

Na českém trhu nyní operuje celkem 942 aktivních pojištěných cestovních kanceláří. V letošním roce ukončily svou činnost pouze tři CK. Tuzemské cestovní kanceláře prodají ročně zájezdy v hodnotě zhruba 20 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK