Dolar po údajích o inflaci v USA klesá k euru i ke koši měn

16.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. září (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje, hlavní příčinou jsou nejnovější údaje o srpnové inflaci. Snížily totiž očekávání, že americká centrální banka (Fed) už ve čtvrtek přistoupí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb po téměř deseti letech. Objem obchodů je slabší, protože velká část investorů se před důležitou schůzkou Fedu nehodlá pouštět do nových transakcí.

V 17:30 SELČ euro vůči dolaru přidávalo 0,3 procenta na 1,1303 USD, k japonskému jenu si připisovalo 0,5 procenta na 136,29 JPY. Dolar vůči jenu měl k dobru 0,1 procenta na 120,58 JPY, zatímco ke koši hlavních světových měn zhruba 0,1 procenta ztrácel a nacházel se na 95,474 bodu.

Před statistikou o vývoji inflace dolar ještě zpevňoval, a to v reakci na úterní data o výdajích spotřebitelů. Zpráva o nečekaném poklesu spotřebitelských cen za srpen o 0,1 procenta však dolar o zisky připravila. Spotřebitelské ceny klesly poprvé od ledna a jejich pokles posílil názor obchodníků, že Fed by se zvýšením úrokových sazeb mohl zatím počkat.

Euro původně oslabovalo po údajích o inflaci v eurozóně, které naznačily, že Evropská centrální banka (ECB) bude muset v příštích měsících rozšířit svůj program kvantitativního uvolňování. Meziroční míra inflace v eurozóně klesla v srpnu na 0,1 procenta z červencových 0,2 procenta.

Trh posuzoval i zprávu o snížení ratingu Japonska, investoři na to ale příliš nereagovali. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor\'s (S&P) dnes snížila Japonsku úvěrovou známku o jeden stupeň na A+. Úvěrovou důvěryhodnost této vysoce zadlužené země podle ní podkopává slábnoucí ekonomika a neschopnost vlády ji oživit. Agentura snížila rating Japonska poprvé od ledna 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK