Akcie v USA před rozhodnutím Fedu zpevňují, pomáhá růst cen ropy

16.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. září (ČTK) - Americké akciové trhy dnes pokračují v růstu, počáteční stagnaci se obchodníkům podařilo překonat díky výraznému nárůstu cen ropy, který vytáhl vzhůru akcie ropných společností. Investoři se ale nadále zaměřují na zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) a jeho čtvrteční rozhodnutí k měnové politice.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index získával 0,5 procenta na 16.680 bodů. Širší index S&P 500 se pohyboval rovněž s půlprocentním přírůstkem kolem 1988 bodů a index trhu Nasdaq si připisoval 0,2 procenta na 4870 bodů.

Trh podpořily akcie energetických společností, které táhl vzhůru prudký růst cen ropy po údajích o nečekaném poklesu zásob na americkém trhu. Výrazně také rostly akcie nápojových společností po zprávě, že největší světová pivovarnická skupina AB InBev chystá nabídku na převzetí svého hlavního rivala SABMiller.

Měnový výbor Fedu dnes začíná dvoudenní zasedání, v jehož závěru oznámí, zda se rozhodl zahájit cyklus zvyšování úrokových sazeb. Ty jsou nyní na historickém minimu blízko nuly, kde je Fed drží už téměř sedm let. Spekulace o načasování tohoto kroku přitom ovlivňují Wall Street už celé měsíce.

Zvýšení základních úrokových sazeb v USA by odstranilo část nejistoty na trzích, i když důležitější bude, jak rychle bude Fed měnovou politiku zpřísňovat dál, řekli analytici agentuře Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK