Americké akcie ve středu posílily, čeká se na rozhodnutí Fedu

17.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve středu posílily. Za jejich růstem stály především energetické společnosti, které těžily z vyšších cen ropy. Řada investorů se nicméně drží stranou a čeká na dnešní rozhodnutí americké centrální banky (Fed) ohledně nastavení úrokových sazeb.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, stoupl o 0,84 procenta na 16.739,95 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,87 procenta a uzavřel na 1995,31 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den se ziskem 0,59 procenta na 4889,24 bodu.

Ceny ropy ve středu stouply téměř o šest procent, což poslalo vzhůru akcie energetických podniků. Výrazně posilovaly také akcie pivovarnických společností, které podpořila zpráva o plánech největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev na převzetí konkurenta SABMiller.

Mnozí investoři donedávna očekávali, že Fed dnes přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb po téměř deseti letech. To ale v minulých týdnech zpochybnily otřesy na finančních trzích a další signály zpomalování čínské ekonomiky.

Hlavní úroková sazba Fedu se od roku 2008 nachází blízko nuly. Nízké úroky podporují akciový trh, protože snižují atraktivitu jiných investic, například dluhopisů. \"Pokud dnes úroky zvýší, bude to pro akciový trh zlé. Velká část předchozího růstu souvisela s přesvědčením investorů, že Fed s úroky nepohne,\" řekl agentuře AP analytik Tom di Galoma ze společnosti ED&F Man Capital.

Na devizovém trhu dolar ve středu oslabil, a to zejména kvůli zprávě o překvapivém poklesu spotřebitelských cen ve Spojených státech za srpen. Zpráva přiměla investory k omezení sázek na dnešní zvýšení úrokových sazeb Fedu.

Euro vůči dolaru mírně stouplo na 1,1275 USD. Jednotná evropská měna tak smazala počáteční ztráty, za kterými stály slabé údaje o srpnovém vývoji inflace v eurozóně. Ty podpořily očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) by mohla rozšířit kvantitativní uvolňování měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK