Přímé investice čínských firem v zahraničí překonají 1 bilion USD

17.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. září (ČTK) - Přímé investice čínských firem v zahraničí zřejmě letos poprvé překonají částku jeden bilion dolarů (24 bilionů Kč). Přispívá k tomu zpomalování ekonomického růstu v Číně a rostoucí internacionalizace čínských firem, napsala agentura Reuters.

Loni celkové investice firem v zahraničí stouply na téměř 883 miliard USD, uvedl náměstek čínského obchodního zástupce při ministerstvu obchodu Čang Siang-čchen. Ve středu ministerstvo uvedlo, že nefinanční přímé investice v zahraničí stouply za prvních osm měsíců roku o 18,2 procenta.

Zpomalující ekonomika a nestabilita na trzích ženou čínské firmy k nákupům zahraničních značek a technologií. Dalším důvodem pro koupě je snaha o rozšíření jejich aktivit. Pekingská vláda také podporuje expanzi čínských firem, nabízí jim finanční podpory a zrušila administrativní kontrolu zahraničních dohod.

Podle údajů Thomson Reuters čínské firmy od počátku roku do 16. září oznámily nebo dokončily 390 dohod o fúzích a akvizicích v hodnotě 77 miliard USD. To je dvojnásobek počtu dohod za stejné období loni. Hodnota dohod také již překonala rekord z roku 2008, kdy činila 70,4 miliardy USD.

Do konce roku 2014 celkem 18.500 čínských investorů zřídilo v zahraničí téměř 30.000 podniků. Z toho asi 77 procent vykázalo loni zisk, dodal Čang.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK