Americké akcie beze změn, trh čeká na rozhodnutí o sazbách

17.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Americké akcie zůstaly v první polovině dnešního obchodování bez větších změn. Investoři před rozhodnutím měnového výboru centrální banky (Fed) o úrokových sazbách nejsou ochotni jít do nových obchodních pozc-

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index měl k dobru 0,04 procenta a pohyboval se kolem 16.746 bodů. Širší index S&P 500 byl s podobně drobným přírůstkem kolem 1997 bodů a index trhu Nasdaq si připisoval 0,2 procenta na zhruba 4900 bodů.

Fed oznámí výsledek dvoudenního zasedání ve 20:00 SELČ a poté vystoupí na tiskové konferenci jeho šéfka Janet Yellenová. Čeká se, zda zahájí cyklus zvyšování úrokových sazeb, které jsou od konce roku 2008 na historickém minimu blízko nuly.

Ultranízké sazby podporovaly zotavování ekonomiky z poslední krize a zejména táhly silný růstový trend akcií, který trvá už šest let. Mezi ekonomy i některými členy Fedu se už ale množí obavy z toho, že příliš dlouhé udržování prakticky nulových úroků by mohlo vyvolat další \"bublinu\" nadhodnocených cen aktiv ústící do nové krize, jako se to stalo v minulém desetiletí u cen nemovitostí.

Vývoj termínových kontraktů na úrokové sazby naznačuje, že trh odhaduje pravděpodobnost dnešního zvýšení úroků na 25 procent. Poslední anketa agentury Reuters ukázala, že zvýšení čeká 35 z 80 dotázaných.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK