Ceny ropy klesají, trh ale čeká na rozhodnutí Fedu

17.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. září (ČTK) - Světové ceny ropy ke konci dnešního odpoledne klesaly, oslabily je zejména údaje o dalším zpomalení japonského vývozu. Obchodování je ale rozkolísané, protože investoři na všech trzích čekají na dnešní rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o úrokových sazbách.

Severomořská ropa Brent kolem 18:10 SELČ ztrácela jeden dolar na 48,75 dolaru za barel. Americká ropa WTI oslabila o necelé procento na 46,82 USD.

Fed dnes oznámí výsledek dvoudenního zasedání měnového výboru, který má rozhodnout, zda zahájí cyklus zvyšování úrokových sazeb z takřka nulových minim, kde je drží takřka sedm let. Finanční trhy odhadují zhruba čtvrtinovou pravděpodobnost zvýšení úroků. Dolar před rozhodnutím oslabuje, což by ropu a další komodity mělo podporovat.

Údaje, které ukázaly další zpomalení růstu japonského vývozu, prohloubily na trhu strach z ekonomického útlumu v Číně. Mezi investory dál přetrvávají obavy z rostoucího globálního přebytku ropy a klesající poptávky v Asii, které přispěly k propadu cen od loňského června o zhruba 60 procent.

Trh ale v poslední době podporují signály zpomalování růstu těžby v USA. Ceny tento týden posílily rovněž díky nečekanému poklesu ropných zásob na americkém trhu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 48,75 49,75 New York - Nymex WTI říjen 46,82 47,15

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK