Liberečtí celníci v září objevili 56 falešných dálničních kuponů

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 18. září (ČTK) - Liberečtí celníci za první polovinu září objevili 56 falešných dálničních kupónů, které měli řidiči vylepené na předních sklech svých vozidel. Předtím od začátku roku zjistili jen jediný padělek, v březnu. ČTK to dnes řekl mluvčí krajského celního úřadu Martin Stočes. Za výrazným nárůstem podle něj je, že padělky jsou nyní snadno rozpoznatelné. Motoristům doporučuje, aby si dálniční známky zkontrolovali. \"Rozdíl je patrný na první pohled, Jsou vybledlé,\" uvedl Stočes.

Jde o stejný typ padělku, který policie objevila na přelomu ledna a února. Zajistila tehdy několik set padělaných dálničních známek. Podle ministerstva dopravy jde o poměrně zdařilé padělky, které lze od pravých známek odlišit pomocí čárového kódu a gramatických chyb.

Na rozdíl od pravých kuponů jim také vadí slunce a po létě jsou vybledlé. \"Chybí jasný přechod tisku z hnědé do zelené,\" uvedl Stočes. Dají se také snadno sejmout ze skla v celku. \"Chybí tedy ochranný prvek naseknutí, který zabraňuje právě možnosti již vylepený kupón bez poškození odstranit a použít na jiném vozidle,\" dodal Stočes. Na řidiče s falešným kuponem se podle něj pohlíží, jako kdyby jeli bez dálniční známky. Za to mohou dostat pokutu až 5000 korun.

Trestní stíháni hrozí řidičům jen v případě, že by byli distributory. Nikoho takového celníci v Libereckém kraji neodhalili. Řidiči uváděli, že falešné dálniční známky většinou kupovali na benzinových stanicích. Jeden jim dokonce tvrdil, že ji zakoupil na poště. Někteří měli i doklady o zaplacení, z těch se ale nedá poznat, zda jde o totožnou dálniční známku. Na paragonech nejsou kódy dálničních kuponů ani žádná jiná nezaměnitelná identifikace. Poznatky od řidičů ale celníci předávají policistům.

České dálniční známky budou i kvůli zdařilým padělkům od příštího roku vypadat jinak. Dostanou nové bezpečnostní prvky, barevnost i tvar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK