Firmy kritizují složitost čerpání dotací z EU, vadí byrokracie

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - České firmy kritizují složitost čerpání peněz z evropských fondů, nejvíce jim vadí nadměrná byrokracie. Tu považuje za největší problém více než polovina (56 procent) firem. Vyplývá to z aktuálního průzkumu mezinárodní poradenské společnosti BDO mezi dvěma stovkami českých firem, jehož výsledky má ČTK k dispozici.

 

Spolu s administrativní náročnosti považují firmy za složité také dokládání veškerých požadovaných podkladů. \"Žadatelé navíc často situaci podceňují a nechávají vše na poslední chvíli. Udělat chybu, která pak znemožní čerpání peněz, není přitom vůbec těžké,\" podotkl Ondřej Šnejdar z BDO.

Dalších 23 procent firem vnímá jako problematický celý proces žádosti, 13 procent pak nejvíce naráží na potíže s vyčerpáním všech poskytnutých finančních prostředků. Žádný problém v evropských dotacích neshledává jen pět procent firem.

Průzkum ukázal i to, že informovanost firem a jejich znalost problematiky čerpání peněz z evropských fondů je nedostatečná. Z firem, které letos o dotace nežádaly a ani to nemají v plánu, je jen čtvrtina přesvědčena o tom, že peníze z evropských dotací nepotřebuje. Třetina (36 procent) firem pak nemá projekty, na které by se daly evropské dotace použít. \"Často se setkáváme s tím, že firmy ani nevědí, jaké programy jsou vypsané a jak by měly projekt připravit,\" dodal Šnejdar.

Nedostatečná znalost nebo informovanost je příčinou nepodání žádosti pro pětinu firem, dalším sedmi procentům chybí časové či personální zdroje. Kvůli špatné předchozí zkušenosti nepodají letos novou žádost čtyři procenta firem.

V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu získat 26 miliard eur, tedy přibližně 703 miliard korun. Z hlediska jejich čerpání je však nejhorší z celé unie. I přes tyto nedostatky Česko v prvních deseti letech členství ČR v EU získalo z evropských fondů o 410,2 miliardy korun (15,7 miliardy eur) více, než zaplatilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK